Η δηλητηρίαση από πατάτες οφείλεται κυρίως στη σολανίνη, μια φυσική γλυκοαλκαλοειδή τοξίνη που παράγεται από τις πατάτες ως αμυντικός μηχανισμός. Η σολανίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο φλοιό και στις πράσινες ή φυτρωμένες περιοχές της πατάτας. Η κατανάλωση πατάτας με υψηλά επίπεδα σολανίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλο, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις, νευρολογικές διαταραχές ή ακόμα και θάνατο .Wikipedia

Η σολανίνη δεν καταστρέφεται πλήρως με το μαγείρεμα. Το βράσιμο μειώνει τα επίπεδα σολανίνης μόνο κατά περίπου 1–3%, ενώ το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 170°C) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κατά περίπου 40% . Ωστόσο, η καλύτερη πρακτική είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση πράσινων ή φυτρωμένων πατατών.Wikipedia

Για την πρόληψη της δηλητηρίασης από σολανίνη, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε τις πατάτες σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος, να αποφεύγετε την κατανάλωση πατάτας με πράσινες περιοχές ή φύτρα, και να αφαιρείτε τον φλοιό πριν το μαγείρεμα. Εάν παρατηρήσετε πικρή γεύση ή αίσθημα καύσου στο στόμα κατά την κατανάλωση πατάτας, διακόψτε την κατανάλωση, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει υψηλά επίπεδα σολανίνης .

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων δηλητηρίασης, όπως ναυτία, εμετός ή διάρροια, μετά την κατανάλωση πατάτας, συνιστάται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.